Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A világgazdasági válság (1929-33)

2012.10.12

Esszé 


Kezdete: 1929. október 24., „fekete csütörtök”- tőzsdekrach: a részvényárfolyamok 40-60%-kal zuhantak.
Egyben bankválság is, mert a betétesek ki akarták venni pénzüket, de a bankok nem tudtak mindenkinek egyszerre fizetni, így fizetésképtelenné váltak, s mivel hitel nélkül nincs beruházás, először a gépipar került válságba. Itt csökkentették a termelést, illetve sokakat elbocsájtottak. A fogyasztási cikkeket előállító iparágak is válságba kerültek. Ekkor az USA volt a világgazdaság irányítója, gazdasága összeomlásának hatására összeomlott a nemzetközi kereskedelmi- és pénzvilág is.

Ez a jelenség többféle válságban jelentkezett:


a, A mezőgazdaság válsága


Az „agrárolló” kinyílt. Ez azt jelentette, hogy a mezőgazdasági termények ára aránytalanul alacsony volt az iparcikkekéhez képest. A kis- és középüzemek ezrei, parasztbirtokok százezrei mentek tönkre.


b, Társadalmi hatás


Súlyosak az ellentétek, megerősödött az antiszemitizmus (zsidóellenesség).


c, Politikai hatás


Az elszegényedett kis- és középtulajdonosok és a munkanélküliek fogékonnyá váltak a szociális demagógiára, így Németországban és Olaszországban, de Európa más államaiban is a szélsőjobboldal erősödött meg. Az USA-ban, Angliában és Franciaországban meg tudták őrizni a polgári demokráciát, mert voltak a demokráciának hagyományai és gazdasági tartalékok.
A háború veszteseinél, valamint Közép- és Dél-Európában diktatúrák vagy diktatórikus vonásokat hordozó rendszerek alakultak ki.
Ilyen a német nácizmus, de Magyarországon, Bulgáriában, Romániában és Jugoszláviában is kialakultak az uralkodói diktatúrák.
Példa a diktatórikus vonásokat tartalmazó rendszerre: Magyarország: Horthy-rendszer.A kilábalást Amerikában Roosevelt elnök találta meg, mert közmunkaprogramokat adott a munkanélkülieknek, akik hidakat, utakat, vasutakat építettek. Ez volt a New Deal, az 'Új irányvonal', míg Európában a másik út éppen a diktatúra, a fasizmus, pl. Németországban. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bela.kis47@gmail.com

(Kis Béla, 2013.09.30 17:19)

Ez szörnyen kevés és leegyszerűsített... még középszinten sem elég.