Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szilágyiné Karker Mária: Reformszínház

2010.09.08

A főrendező monológja
– Na, akkor, hölgyek és urak, egy kis figyelmet kérek! A színháznak gazdaságosság terén komoly gondjai vannak. Az igazgató úr azt mondta, ha nem állunk elő valamilyen sikerdarabbal, nyugodtan végleg lehúzhatjuk a vasfüggönyt.

Emlékeztetlek benneteket az új Nemzeti Színház első, sikeres előadására, a rendező a korhoz igazította a darabot, és végképp tragédia lett belőle. Ezennel kiengedem a szellemet a palackból. A Rómeó és Júlia látszik legalkalmasabbnak, ha a mai kor szelleméhez formáljuk a történetet. Remélem, Szikora megnézi a rendezésemet, és belepistul, pedig nála a Tragédiában Mikulások is repkedtek a színpadon…
Akkor talán kezdjük. A történetet ismeritek, a tragédia öt felvonásra tagolódik. Az expozíció során egy utcai verekedésben felismerjük a tényt, hogy a két család, és egész háznépük szemben áll egymással. Most elmondom az elképzelésemet. Magyarosra alakítjuk az eseményeket. A prológban a köztársasági elnök újévi köszöntőjét halljuk, amely megbékélésre inti az ádáz ellenfeleket. Júlia a Szegfű családból, míg Rómeó a Narancs családból származik. Az első felvonás nyitóképében Szegfűk és Narancsok csatáznak egymással, építünk a színpadon két barikádot, a rendőrség ad egy vízágyút, lesz két felgyújtható szemeteskuka is. A Molotov-koktélon még gondolkodom, a tűzoltóság esetleg nem járul hozzá. Eddig világos? Akkor haladjunk.
A második felvonás a diszkóban kezdődik. A két fiatal egymásba szeret, azt már csak utólag tudják meg, hogy Júlia Szegfű, míg Rómeó Narancs. Értitek, micsoda ellentét jön ki ebből? Így kapnak még mélyebb értelmet Júlia szavai:

„Hová ragadtál szörnyeteg szerelmem.
Halálos ellenségem kell szeretnem.”

Rómeó hazakíséri Júliát. Az erkélyjelenetnél a szöveget is meg kellett igazítanom. Hallgassátok:

„Ó, Rómeó, mért vagy te Narancs?
Tagadd meg hited és dobd el neved!
S ha nem teszed: csak esküdj kedvesemmé
S majd én nem leszek Szegfű tovább.”

És akkor jön a képbe a pestszentlőrinci polgármester! Azt szeretné, ha béke lenne Szegfű és Narancs között, ezért titokban összeadja a párt. Persze, a titok kiszivárog.
A csúcspont a harmadik felvonásban következik be. A friss házasok kijönnek a metró aluljáróból, az utcán éppen Pirosak és Sárgák hadakoznak egymással. Jó nagy csetepatét képzelek el, hogy még élesebb legyen az ellentét a véres harc és a szerelmes éjszaka között. A Sárgák naranccsal dobálóznak, a Pirosak szegfűket hajigálnak vissza. Ismeritek a mondást: ha megdobnak naranccsal… Júlia unokabátyja egy kockakőburkolatot szándékozik Rómeó fejéhez vágni, de helyette Rómeó barátját találja el. Erre Rómeó is bedühödik, lenyom egy Molotov koktélt Júlia unokabátyjának a torkán. Persze, a rendőrfőkapitány emiatt kitiltja Rómeót Budapest területéről, Röjtökmuzsajra száműzi.
Rómeó az utazás előtti éjszakát Júliával tölti. Hajnalban csatazajra ébrednek, éppen az ő utcájukba szorítják be a rendőrök a tüntetőket. Rómeó egy felgyújtott szemeteskuka fényénél int búcsút Júliának.
Röjtökmuzsajon várja ki, míg a pestszentlőrinci polgármester megpróbálja eligazítani az ellentétet pirosak és sárgák között.
És már el is értünk a negyedik felvonáshoz. A tragikus események felgyorsulnak. Júliát Páris, a köztársasági elnök sógora ostromolja. Júlia apjának fontos lenne a frigy, mert meg akarja nyerni a szemétszállításra kiírt pályázatot. A népek szeretik az akciót, talán létráról, és faltörő kossal képzelném el Páris ostromát. Júlia ellenáll, de hiába, a falat betörik, a házasságkötés időpontját kitűzik. Júlia segítséget kér a pestszentlőrinci polgármestertől, akinek kiváló ötlete támad. A lány 42 órára tetszhalottá válik. Tipikusan magyar megoldást képzeltem ide is. Egy áruházláncban vásárolt - eredetileg állatok élelmezésére szánt – virslit, esetleg tojást eszik, de szóba jöhet az ólmozott paprika is. Az esküvő reggelén Júliát halottnak hiszik. Ha eddig eljutottunk, már nem bukhatunk el, hiszen a végét dolgoztam ki a legalaposabban.
Az ötödik felvonás a katasztrófa színtere. Lőrinc barát értesíteni akarja Röjtökmuzsajon Rómeót, hogy siessen kedveséhez, de a vasúti sínek felszedése miatt nem jár a vonat, a buszvezetők pedig éppen sztrájkolnak, így Rómeó nem kapja meg az üzenetet. Van azonban egy pletykaújság, ahonnan hírét veszi felesége halálának és temetésének. Titokban visszatér és belopódzik a Szegfűk családi sírboltjába. Párist ott találja Júlia ravatalánál, kihívja egy párviadalra. Az „Okosabb vagy, mint egy ötödikes?” című vetélkedőben indulnak, Páris olyan csúfos vereséget szenved el, hogy szégyenében elássa magát. Rómeó megcsókolja a holtnak vélt Júlia hideg ajkát, és influenzás lesz. Az orvosok is sztrájkolnak, a kórházak éppen költöznek, vagy megszűnnek, így nem kaphat segítséget. Bekapcsolja a kisrádióját, ahonnan értesül az új reformokról, és úgy érzi, ez már a vég. Öngyilkossági szándékkal megeszik egy pár virslit, amit az egyik áruházláncban adtak ajándékként. Ide egy szép haldoklási jelenetet képzelek el. Júlia magához tér, és megtalálja férje holttestét. Megértve, hogy miféle játékot játszott velük a végzet, megeszik egy aznap vásárolt friss joghurtot, majd egy aznapi kiflivel szíven szúrja magát.
Nos, hölgyek-urak, ennyi az ötlet. Lehet jelentkezni a szerepekre. A Pirosak- Sárgák összecsapásához statiszták is kellenek.

Szilágyiné Karker Mária

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

prenerpiroska@freemail.hu

(Préner Pirska, 2010.09.30 12:47)

Széles vigyor a kiötlőnek.