Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bocskai Lajos: Sír kele most...

2012.09.08

Régóta kísért a gondolat (egy bánt, de majd jól kipárnázom) ébren tartani azt a zseniális nyelvezetet melyet sokunk kedvence benaplózott Rejtőileg.

Néha sikerül összefércelnem valami hason lovat, noha úgysem érhetek nyomába, hiszen ahhoz a mese szövése hiányzik, és a szövőnők korán halnak, ha ki is mossák, amit felcipelnek a padlásra.

Az alábbiakban néhány silány próbálkozás következik, legalább az utánozhatatlan örökség tiszteletére, de inkább a magam szórakoztatására. Az irományokat egy-egy politikai esemény inspirálta, eredetileg a Mo.hu fórumán íródtak hozzászólás gyanánt. Téma: Betérő Rejtő Jenőhöz. Fülig Jimmy-t bekeverem kicsit a Mátyás-király mesék enteriőrjébe... Egész jól kijönnek egymással.

"Ki itt nyugtalankodik csendesen, Író volt és elköltözött az élők sorába. Halt 36 évig, élt néhány napot, S ha gondolkozott, csak álmodott Néhány napot. S mikor kinevették: Azt hitte, hogy kacagtatott. Most itt fekszik e nehéz Temetői hant alatt, Zöld koponyáján kiüt a csira És azt álmodja, hogy él. Szegény. Béke hantjaira! Amen."

Rejtő Jenő halálát 1943 Újév napjára datálják a hivatalos iratok. A Voronyezs környéki Jevdakovo falu mellett látták utoljára. Sírja nincs.


(Téma: Állami kitüntetések és kézfogások)

Feneséges hercig komám!... - monda nekem a bolond, holnap kilesz tüntetés.
- Na és ki tüntet, kérdem gyanakvón, (mer én igaz, szoktam egyet mást el, ha szükséges) ?
- Hát Feneséged, mint Bel-Vizia uralkodnoka. Ez úgy megy, hogy aki még nem tűnt ki szalagilag, vagy lovagolt kereszten, de sokat tett Bel-Vizia öregbítése érdekében és ennek híre ment, azt el kell méltányolni.
- Sebaj montam, vedd elé a méltányt, majd csak elboldogulok avval is, hamár nincs valami mekszokottabb.
- Nemúgy...monta a bolond, (neki ez a címe udvarilag) lesz nagy fogadás....
-Na eszt má szeretem, fogadni se rossz, bár kockázni biztosabb, ha én osztok. Fogadjunk...
- Nem, nem...! - tiltakozik a bolond, a fogadás az egy ünnepélyesség, mint a körmenet....
- Aha ! asse rossz , legutóbb a kör menetbe foktam el pikk rebetlit, a mars halt meg a mérektől (aki a fővezér), mer nem tud veszíteni, pedig mekszokhatta volna....
- Nemúgy komám !....A nagy lovag teremben lesz veres szőnyeg, azon elédjárulnak a kitűnésre erjesztettek, az anyafőhercigné kis párnán odaadá a ékességet, Feneséged adja kezit leereszkedőleg, ők meg bóklásznak tisztelőleg, és a nép vivátoz, különben nem jár az ingyencsapszék.
- Eszt szeretem, mondok, vivát a csapszék !...- Kiket tüntetünk ?
- A protokoláris írnok már idepennázta a ívre, itt van például....
- Na nem, na nem ! hát ez mit keres itten, ezt én ismerem, annak idején ellopta a legfőbb éket ami egy szíj volt a megyei szivattyúba és a vízoltóknak kézzel kellett pumpálni, ő meg agre gátolta a diszkót a házibuliba.... és ha elibém kerül tisztelőleg, majd jól fejbeverem a jogbotommal....
- Nem, nem! Fenekedőséges Komám! ilyet uralkodóilag nem lehet, a proto az köll, elévonulás, tisztelőlegeskedés, leereszkedőleges kézadás, anyafőhercignémosoly és párnaékesség, mer ha nem így, a nép nem vivátoz, hanem hazamegy és fejbever. Ahogy a latin is monda: Omnis est rex in sua domo, ami nagyjából annyit tesz: palota= kézadás - kocsma= fejbeverés,.. Mindent a maga helyin...
- Egye fene! komám, legyen, ahogy a proto kollaborálta. Elébb a munka, asztán a szórakozás.

De jön és monda udvarom mestere: - Feneség, pár lamentáló képviselő azt javasolja, hogy változtassuk meg a cere mániákat. Eccer ez, ecer meg a másik mániákus nem nyújtá kezit, hogy nincs benne bicska, s az Elbizakodottság csak kapkod, melyik kezivel adja a keresztet.
- Már én is gondoltam, felelék, hogy zűrös ez keresztügy mint a mátyás. Ha a kitűnt zsidó, hatágú keresztet szeretne, ha pogány-látni se bírja, ha tiszt - akkor csillagot akar, keresztet majd csinál egy rakással, ésakkor itt van a sok szóra sem érdemes kereszttelen egyszerűség. Mit javasolnak a képes lamentálók ?
- Hát aszt, hogy haggyunk fel az epilálással. Legyen az érdemtelen egyszerűen Szőr, se kereszt, se csillog.
- Ez nagyon jó, habozék lelkesen. Ésakkor a mánia is ecere megoldódik. Kispárna marad. Arra érdemült térdepül félig, s Mink addig ütjük kardunk lapjával, míg nem Sír, vagy lesz, na nem neki, hanem belőle. S, amikor engedénk felállni hálálkodásilag, hát eszébe sem jut kezeit rejtegetni, mert még mindíg nálunk a nyárs erő, kardilag - szépen hátrál és elmene békében. A többi pedig látván, hogy ez élve megúszta, jön vidáman, s térdepel, és a gyantaszüzek irigykednek.
- Ellenvélemény ? - kérdém demokratice fenyegetőleg.
- Volt, de többségileg nem hagytuk helybe, mert elmenekült.
- Ez a beszéd ! Mondhatom...- Ne most Feneség ! - A falnak is füle van (én tettem oda), - majd a Fórum....
- Igaz. Fő a rum.

(Téma: Fülig Jimmy és a nép (Száz lépés program, ingóság adásvétel megadóztatása)


Kérdek a bolondot: te komám, van itt aki ír ?...Hozd ide!
Hoz egy nagy benga vöröset... Mondom neki, nem pofoszkodni akarok most testgyakorlásilag, tollába akarok mondani, hogy törvénykezzek. Megy a bolond, asztán hozza a papagályt...- na, mondom most lesz pofoszkodás egyoldalulag...de ekkor bejő a hiphop mester és kopogá:
-Feneséged, megjött Irányból a papfő, úgy hívják, hogy Aja, tolla is van...
-Később, mondok, nem akarok több madarat, nekem írót hozzatok, mert diktátum lesz. Hátrála a kopogós, majd kis vártatva elébem jön a szakácsné, (felesége a Szakácsnak, született Túrós Lukrétzia) kéztördelőleg.
- Az író már elfogyott aszongya, de hozna egy kis aluttejet...Hinnye ezmá őrület, ezekkel vagyok én körül véve...-
- Te bolond, mi van az adóval, kérdem kitérőleg ?
- Mi lenne komám aszonygya, rosszul van elnevezve.. Hívjuk vevőnek, mivel nagyon nem akarják adni, mi meg ugyis elvesszük...
- Jó-jó, de mit szólt a nép?
- Hát az egyik egyik bögyös fehér nép aszt monta, hogy ha eza' ingóságadó bevezetődik, akkor mehet szorosabb melltartót strimflizni, majd egy nagy lófarkat fog ő négy százalékot perkálni a "kis" ingóságai miatt.
Mire a lovász aszonta, sose izguljon, majd ő kézbeveszi..
Járkálék egyet fel s alá , ahol a trón terem...
- Bolond ! Számoltad hányat léptem ?
- Franc se számojja komám, de ha sokat hanyatt lépsz, majd jól pofára SL

(Téma: Száz lépés program, a borravaló megadóztatása)


Lélekszakadt nadrágban beront Felségembe a bolond, aszongya - száz lépésre van miniszteri álláshalmozó, mert elnök is....
- Állunk elébe, mondom, és leülék szivarozván. - Minek jön?
- Nem minek, neked jön encián audin.. Elő akarja erjeszteni a javaslatot a borravalóról...
- Hmmm...má megin kavarja ez most, vagy csak a gyomrom, eza rohatt szivar.. - Szójj neki, lassan lépjen, le kell ugornom a De Lírium söntésbe, háttéranyagozni népileg, állig ruhában. És ugorék. Bele az titokzatos ajtajú faliképbe, ez a sikátorba végződik, ami meg itt kezdődik.
Bé a De Líriumba, mondok - csapos! aggy egy meszely pájinkát. Hozá kitérőleg sokára, és letevé.
- Te csapos, aggyak borravalót? - Borra?... Nem kő, fanyalog, a rumot jobban szeretem...
- Na, ez letudva, nem kő neki..
Mondok a bolondnak, micsinál a lépegető?..
- Momentén helyben jár - aszongya...
- Jó van mondok, maradjon úgy, a csaposnépnek nem köllött borravaló, téma adaktálva.
- De ellenkezni fog, nyűglődik a bolond.
- Sebaj, akkor elcsapjuk.
- Aszt nem lehet, csak a nép csaphatja el, vagy egy kamijon.
- Veszünk egyet mondok, ismerek egy szőkét, mint a ciklon, ki betépte bárcát...
- Ójjaj asse lehet, már TIR lesz, s jő az Aranypolgár ( d' Or bán), mint első jogos borvidéki, oszt nem csinátunk semmit.
- Megvan! - kiálték, - papirost, pecsétet, törvényelek...röktön tegyétek a Közönybe...
§. A „csaposok népe” ezen és túl csak rumot ihat, eképp borra valóra szüksége nincs, eképp a borravadó nem adó, az adó (aki adja) adhatja rumra, melynek jövedéke emelendő a mal igámig."
- Jól van bolond, mondok, lejegyezted?
- Le aszongya, de akkor most helyet cserélünk?


(Téma: Szörnyű a magyar belpolitikai élet; reagálás egy Torkos Matild írásra)


Nos, Feneségem konzultált a bolondjával pallosilag. Aztat monta a bolond: Figyelj te setét Lajos,... de én elaluvék a tévémesén, amely a torkos borzról szólt, igy továbbra sem tuttam meg a mese végét, a borzról meg annyi megrögzött előzményileg, hogy büdös, de ha még torkos is?.....Na mindegy.
Mondja a kolleganőm (királyBnő Izabella): két hét múlva itt a világ vége....mondok én honnan veszed, - megírta az újság - monta Ő, és ha a rádió is bemondja, hát hót ziher, - na mondom a bolondnak, nézz má utána hol rozsdásul a pallos ?! röktön átmegyek Henrikbe...ez még setétebb mint én..
Álruhába búvék, azt le a kocsmába. Kérdem, ki ismeri a Matildot, de aszongya a nép, ebbe a kocsmába még nem mostak fel ilyen nevűt. Erre gondoltam is, eléggé mosdatlan, magam is jobban szeretném, ha börtönverseket írogatna, minimálbérért.
De kiattam a bulába a véres kardot, hogy írni bármit lehet, (bár legjobban számlát szeretek), de én se azelőtt se mosse, nem akarok mesét a Torkos borztól, mert elaluvék. De van, aki szereti. És az ilyet valaki mettanította olvasni, érteni nem, dehát azér van ott az a Pokor, ni, az majd elmagyarázza reformilag. Hazamenék a kulturális palotámba.
- Te bolond, vedd má elő a Kráciáról szóló filmet, má kiment a fejemből, mirő szól igazán, pedig attam érte száz tallért az "Ezüst, ha jó" Kábító Fiúk Társaságának.
Hozza a bolond, nézem a kazettát, dehát ez csak demo....Hol az igazi?... - te hajder!
- Hát az még nem készült el, sunnyogott a csörgősipkás, ennyi elcsurkant pénzből csak a Fiúknak jutott... Kellett nekik Kayára...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.