Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tánc legendája

2010.03.14

Tánc

Volt egyszer egy mutatványos, aki városról városra járt táncolva és ugrálva, míg csak bele nem fáradt ebbe a nyughatatlan életbe. Akkor felhagyva a vándorlással, belépett egy kolostorba. De miután az addigi életét légtornászként ugrálással, tánccal, cigánykerekezéssel töltötte, a szerzetesi élet idegen volt a számára. Egy imát sem tudott elmondani, sem egy zsoltárt elénekelni. Némán járt-kelt, és amikor látta, hogy mindenki imádkozik, és kórusban énekelnek a szerzetesek a szentmisén, nagyon elszégyellte magát.
- Egyedül én nem értek semmihez… Mit keresek én itt? Imádkozni sem tudok, teljesen hasznavehetetlen vagyok, nem érdemlem meg még a szerzetesi ruhát sem, amit rám adtak.
Egy napon, mikor a társai közösen imádkoztak a templomban, bánatában az egyik oldalkápolnába menekült.
- Ha már nem tudok imádkozni, mint a társaim, legalább azt meg akarom tenni, ami tőlem telik. - gondolta, és gyorsan levetette a szerzetesi ruháját. Ott állt tarka köntösében, amelyben mutatványosként vándorolt. Miközben a templomból beszűrődött társai éneke, elkezdett testével-lelkével táncolni: előre-hátra, jobbra-balra, körbe-körbe. Néha a levegőbe vetette magát, és a legnehezebb táncot járta, hogy Istent dicsőítse vele. Amíg a társai énekeltek, õ megállás nélkül táncolt, míg végül összeesett a fáradtságtól. De az egyik szerzetestársa követte őt, és egy ablakon át figyelte táncát, majd titokban odahívta az apátot is. Az másnap hívatta a táncoló testvért. Szegény rettenetesen megijedt, hogy büntetést fog kapni az elmulasztott közös ima miatt, ezért leborult az apát előtt és így szólt:
- Tudom, atyám, hogy nem maradhatok itt, ezért önként elmegyek, és türelemmel elviselem majd a magányt, a nélkülözést.
Az apát azonban felemelte, megölelte és így válaszolt:
- Kérlek, járj közben mindnyájunkért Istennél, hiszen te a táncod közben őt dicsőítetted egész testeddel, lelkeddel. Bárcsak Isten megbocsátaná nekünk olcsó szavainkat, melyeket szánk kimond anélkül, hogy szívünk küldené azokat.

(Francia legenda nyomán)

 

 

 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.