Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az öltözködésről a drámajátékok nyelvén

2011.02.07
A megjelenésünk is kommunikációs üzenet. A rólunk alkotott első képet a hajunk, a kezeink és az öltözködésünk alapján alakítja ki a külső szemlélő. Az öltözködésünkben megjelenik a személyiségünk is, s ezt teststilizációnak nevezi a tudomány. Mindnyájan szeretnénk jól kinézni, s ezt a belső igényt kell összeegyeztetni a külső elvárásokkal. Ehhez még hozzájárulnak testi adottságaink, a környezeti elvárások, s anyagi lehetőségeink is.
Korunkban ugyan nem jelennek meg a vagyoni különbségek, de márkafüggően még mindig öltözködhet bárki, ami nem jelenti azt, hogy beskatulyázzuk, hiszen egyes szülők hajlamosak nagyon sok pénzt fordítani csemetéjük nagyzási hóbortjaira. Néha elég csak ránézni valakire, s máris megtudhatjuk, általában mennyi pénzből öltözködik. Szerencsénkre manapság nem jellemző ez a trend, mert bármilyen viselet divatos. Ellenben érdemes a ruhatárunkban egy-két farmer anyagú öltözetet tartani még akkor is, ha olcsóbb, mint esetleg másoké. A farmer története igen érdekes. 1847-ben egy bajorországi zsidó család 18 éves sarja apja halála után úgy döntött, Amerikában próbál szerencsét. Levinek hívták. Akkor még nem sejthette, hogy ezzel a cselekedetével a történelem egyik legelterjedtebb viseletét alapozza meg. Eleinte New Yorkban egy rövidáru boltban dolgozott, majd az aranyláz éveiben Nevadába ment. Unokafivérétől útravalóként egy szállítmányra való durva szövésű vitorlavásznat kapott, melyet sátoralapanyagként szeretett volna értékesíteni az aranyásóknak. Ekkor gyapjúnadrágok voltak forgalomban. Levi rádöbbent, hogy nem sátor kell itt, hanem nadrág.
David Stern, az unokabátyja San Franciscóban nyitott egy kis szabóműhellyel egybekötött üzletet, ahol elkezdték árulni a vitorlavászonból készült strapabíró munkaruhát. A cégtáblán pedig megjelent az azóta is fogalommá vált Levi Strauss & Co. felirat. A legelső farmerek vörösesbarnák és szegecs nélküliek voltak. 1860-ban tűntek fel a nadrágok zsebein a varratok erősítését szolgáló rézszegecsek, és a sasszárnyakra emlékeztető íves duplavarratok. Három év múlva pedig megjelent a hátsó övrészen díszelgő bőrcímke, rajta a híres ábra két ellentétes irányba igyekvő lóval jelképezve, hogy semmi képes szétszakítani a Levis nadrágot. Később a tehénpásztorok viselete volt, s csak a nyugat-európai fiatalok politikai mozgalmaiban született újra, s vált divattá.
Napjainkban éppen úgy, mint régebben a környezeti elvárások is meghatározzák az öltözködés módjait. Másképpen öltözködünk, ha iskolába, orvoshoz, hivatalba, temetésre, esküvőre, ünnepélyre vagy játszani megyünk. Ma már elég sok olyan alkalom van, ahova jelmezt húzunk magunkra, s ezek is egyes szokásrendszereket tükröznek, hogy éppen milyen alkalomra és hova tesszük ezt. A jelmez a színházban is fontos üzenet, mert segít elröpíteni egy bizonyos korba és megérteni a mű mondanivalóját. Manapság ezeket is stilizálják, azaz inkább jelzéseket használnak.

• Bemelegítő játék:

Mi változott?

Válasszunk ki egy gyereket, aki kimegy a teremből, de előtte nagyon meg kell néznie a társai ruháját, hajviseletét, kezeit, füleit.
Először csak két gyerek cseréljen ki egymással egyetlen ruhadarabot, pl. a pulóverüket.
Ha a kiküldött társuk felismeri, kik cseréltek ruhadarabokat, azok közül megy ki valaki.
A második körben hajcsatot vagy nyakláncot, gyűrűt érdemes cserélni.
Ezt már nehezebb megfejteni.
A harmadik körben bárki bárkivel elcserélhet bármit, de csupán egyetlen darabot.
Ezt nagyon nehéz megfejteni.
Érdemes vagy 20 percig játszani, mert a gyerekek nagyon szeretik ezt a játékot, s nem baj, ha mindenki kimegy a csoportból, azaz eljátssza a kitaláló szerepét.


Milyen a környezetünk?


• Hunyja be mindenki a szemét és arcát is támassza az asztalhoz. A csoportvezető kérdez, de nevekkel. Pl. Erzsi, milyen színű a függönycsipesz? A játék előtt meg kell kérni a gyerekeket, hogy nagyon jól nézzenek széjjel a teremben.
• Meg fogunk lepődni, mert tudunk olyanokat kérdezni, amire szinte egyetlen jó válasz sem születik ráadásul nagyon evidens dolgokról, pl. Milyen az ablakkeret színe? Milyen a padló színe? Hány cserép virág van a teremben? Milyen a szék támlája? Van-e sötétítőfüggöny és egyedi sajátosságoktól függően hasonló dolgokat.Jól emlékszel?


• Egy önként jelentkezőt háttal ültetünk a többieknek. Feladata: leírni egy csoportvezető által választott gyerek külsejét. Milyen a ruhája (Színek is!), milyen színű a szeme; milyen az orra, a szája, van-e gyűrűje, hajcsat van-e a hajában, merre van elválasztva a haja, milyen színű a cipője stb.? A játék nagyon nehéz! Néhányszor ismételjük azért meg!


Történelmi korjáték

• A csoportvezető válasszon ki egy gyereket. Lehetőleg egy erős egyéniségű, öltözködésében is másmilyen ruhákat viselő személyiséget.

Feladat: közös beszélgetés. Mindenki próbálja elmondani róla, milyen korba képzelné és mi lenne ott?! Jó lenne-e a mostani ruhája? Lenne-e öltöztetője? Annak mi lenne a neve (inas, apród stb.)? Ki tartaná tisztán a ruháját? Hogyan? A patak partján mosnák vagy tisztítóban vagy hol? Ki fésülné? Hogyan? Miért pontosan abba a korba illene? A csoportvezetőnek rendkívül határozottnak kell lennie, különben nagy galiba lehet ebből!


Ilyen vagyok

• Valaki ismét a kitaláló szerepébe bújik. A többiek halkan megegyeznek, leginkább mutogatással abban, kit írnak le közösen. Vagy kiküldik a kitalálót. Ezután mindenki mond egy mondatot róla. Pl. Farmernadrágban van. A haja rövid. A lényeg az, hogy a nemét nem szabad elárulni, s a legjellegzetesebb dolgokat a legvégére kell hagyni! A játék addig tart, amíg a kitaláló ki nem találja, kiről is van szó.

Rajzoljunk!

• Néhány nagyon furcsa tartalmú mondást kell lerajzolni! Szét lehet szedni a csoportot annyifelé, ahány mondat van, aztán beszéljük meg közösen, melyik mondás mit is jelent, s szerintünk kinek a rajza a legjobb, s miért! Miben hasonlítanak ezek a szóláshasonlatok? Beszéljük meg!

Olyan, mint a papagáj.
Illik neki, mint rühes lóra a bársonynyereg.
Olyan, mint a nyári mikulás.Mikor mondjuk?

• Utcán fodros, otthon rongyos.
• Jól vasalt.
• Elég piperkőc.
• Ágról szakadt.
• Lengén öltözött fel.
• Kifutó modell lehet.
• Rongyos, mint a koldus.M. Fehérvári Judit

Debrecen, 2010. február 7.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.