Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A gesztusok nyelve 4.

2011.02.05

A gesztusok nyelve 4. rész


Általában csupán a kezek mozgását nevezik gesztusoknak, azonban én a láb és a testtartás változásait is ide sorolnám.
Miben segít?
Élénkebbé, élőbbé teszi a beszédet, megerősíti a hangsúlyt, értelmezi a viszonyokat, azaz világosabbá teszi a mondanivalónkat.


• Bemelegítő játék:

Titkos karmester:

Lényege: kiküldünk valakit a szobából, akinek az lesz a feladata, hogy meg kell fejtenie, ki irányítja a mozgásokat.

Körben állunk, s legbelülre az kerül, akit kiküldtünk, akit titkos karmesternek jelöltünk, az elkezd egy apró mozgást, pl. egy lábfejhosszal előrébb teszi valamelyik lábát, a többiek utána, vagy hátrateszi valamelyik kezét, a többiek utána , megsimítja a haját, a többiek utána, ha a középen álló kitalálja, ki a titkos karmester, újra kezdődik a játék.
Ha a csoport már jól összeszokik, meg lehet tenni azt is, hogy azt, aki középre fog állni, nem küldjük ki, hanem a csoportvezető körbemegy, s közben észrevétlen megérint valakit. Ő lesz a karmester. Ezután nem áll be középre, hanem a helyéről irányítja a mozgásokat, amíg a többiek rá nem jönnek, hogy ő a karmester.


• Mondatok eljátszása:

Gyere! Nem érek rá! Unlak! Elegem van! Halkabban! Nem hallom! Hangosabban! Nem értem!


A lényeg, hogy szavak nélkül kell mindenkinek eljátszania mindegyik mondatot, lehetőleg egyenként és mondatonként egymás után, mert egymástól lehet a legtöbbet tanulni.

• Páros versmondás:

Mindenki által ismert versikét kell választani. Lényege: alkossunk párokat! Az egyik gyerek álljon másik háta mögé, s a hóna alatt nyúljon át a két kezével. Amíg társa mondja a verset, ő próbáljon a kezével mutogatni.
Nagyon mókás lesz az eredmény!

• Érints meg!

Kell egy kitaláló, akinek egy kendővel bekötjük a szemét. Ezután egyesével elé állnak a csoporttagok, s ő mindenkinek megtapogatja az arcát, ruháját. Kell mellé egy segítő is, hogy csak olyan testrészeket tapintson, ami nem intim, tehát valaki irányítani fogja.

• Érints meg 2.!

Egy ember mindenkihez egyenként megy oda, s bizalmát vagy kézfogással vagy puszival vagy egy forró öleléssel vagy egy hajsimítással vagy testtartásjavítással stb. fejezi ki.

Bizalomra épül, s szociometriai szempontból sem lényegtelen, mert a csoportvezető megtudja, milyen viszonyok uralkodnak a tagok között.

• Tarts meg!

Körben állnak a csoport tagjai. Egy ember beáll középre, s teljes testsúlyával, akár egy bábu, valamerre dől. A többieknek el kell kapniuk! Erő bizalomra van szükség ehhez a szituációhoz!

• Páros játék!

Próbáljuk eljátszani a tolakodó és a baráti viszonyt beszéd nélkül. Előtte megbeszélhetjük, hogy melyik mit jelent.

• Beszéljük meg, mit jelentenek, és mikor használjuk a következő kifejezéseket!

Itt a kezem, nem disznóláb! Lekezel. Pacsit ad. Kezet emel valakire Mindent a szemnek, semmit a kéznek! Minden szentnek maga felé hajlik a keze. Egyik kezével ad, a másikkal visszavesz. Kézhez vesz. Stb.