Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Antoine de Saint-Exupéry - Citadella (részlet)

2010.03.24
"A barát az az ember, aki nem mond feletted ítéletet. Mondottam neked, ő az, aki megnyitja ajtaját a vándornak, mankójának, sarokba állított botjának, nem unszolja táncra, hogy aztán megítélhesse tánctudását. És ha a vándor az utakat vidámító tavaszról mesél, a barát az, aki benne a tavaszt fogadja házába. És ha arról mesél, milyen borzalmas éhínség dúlt abban a faluban, ahonnan jön, akkor vele együtt szenved éhséget. Mert mondottam neked, a barát az a rész az emberben, amelyik éretted van, és olyan ajtót tár ki előtted, amelyet talán soha másutt nem nyit ki. A barátod igaz, igaz mindenben, amit neked mond, és akkor is szeret téged, ha a másik házban gyűlöl. A barát, akivel Istennek hála, találkozom, és összeér a könyökünk a templomban, aki ugyanolyan arcot fordít felém, mint az enyém: az ő arcát is ugyanaz az Isten világítja át, mert ilyenkor egyek leszünk, még ha odakint ő boltos, én meg hadvezér vagyok is, vagy ha ő kertész, én meg távoli vizeken utazó tengerész. Meghasonlásaink fölött rátaláltam, és most barátja vagyok. És hallgathatok mellette, más szóval nem kell tőle féltenem belső kertjeimet, hegyeimet, vízmosásaimat és sivatagaimat, mert nem fog beléjük taposni. Barátom az, akit szeretettel fogadsz belőlem: az én belső országom követe. Jól bánsz vele, leülteted, aztán hallgatod. És mind a ketten boldogok vagyunk."

(Pődör László fordítása)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

barát

(Isabel, 2014.01.22 11:18)

Na és barát az is, aki ha a rókát megszelidíti, utána nem hagyja faképnél, nem un vele foglalkozni továbbra is, mert az már számít rá később is. Aki bűvkörébe von egy embert, egy állatot, egy rózsát, köteles azt utána is szeretni, ápolni, öntözni, játszani vele. Ha nem így tesz, nem barát, hanem ellenség, és előbb-utóbb egyetlen barátja sem lesz, mikor már éppen rá lesz szorulva.

ruth1333@gmail.com

(Gloria, 2012.03.03 20:46)

Aki ezt a cikket irta biztosan aldott volt mert valoban Isten utjan jart a keskeny uton sziveben nem volt alnoksag nem kivanta a masiket nem elt vissza Isten bizalmaval ezert egesz haza nepe aldott lehetett Boldog vagyok hogy olvashattam ezeket a sorokat Hiszem hogy gyoz a z igaz szeretet amit oseink a szivunkbe ultettek Tovabbi jo egeszseget es kitartast a munkajukhoz. Gloria